Megnyílt a megújult állandó Csók István kiállítás Cecén

A Csók150 emlékév keretében megújult állandó kiállítás nyílt január 29-én, pénteken a cecei Csók István Emlékházban.  A 2013-ban felújított családi kúria épületében a Csók-hagyatékból, a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, és a Szent István Király Múzeum tulajdonában lévő alkotásokból összeállított tárlat kapott helyet. A kiállítás kurátora Gärtner Petra művészettörténész, a Szent István Király múzeum munkatársa.

 

12493612_1690219751255741_4045224151052146335_o

A felújított Csók István emlékház

 

Csók István, a 20. századi magyar festészet kiemelkedő jelentőségű mestere, 1865. február 13-án született a Cecével szomszédos Sáregresen. Szülőfalujához – amint az visszaemlékezéséből is kiderül – elsősorban a felhőtlenül boldog gyermekkori emlékek kötötték. Édesapja jómódú malomtulajdonos volt, aki az 1880-as évek végén építtette családja számára azt a lakóházat, melybe évtizedekkel később a művész hagyatéka került.  A tágas kertben álló kúriát 2013-ban újíttatta fel Cece Nagyközség Önkormányzata. Az emlékház újrarendezett állandó kiállítását a művész születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében nyitották meg január 29-én, pénteken.
A tárlaton szereplő műtárgyak java része – festmények, bútorok és egyéb személyes tárgyak – 1962-ben a festő lányának, Csók Júliának a nagylelkű ajándékaként kerültek az emlékházba. Ezt a hagyatékot egészítették ki  a Magyar Nemzeti Galéria néhány szép festményével. Az itt szereplő műalkotások csupán egy kicsiny szeletét teszik ki a művész majd nyolc évtizedet felölelő, hatalmas életművének. Fő műveit hazai jeles közgyűjtemények őrzik (elsősorban a Magyar Nemzeti Galéria), de számos jelentős alkotása lelhető fel magángyűjteményekben is. A tárlaton a művész életét illusztráló archív fotókat és dokumentumokat is bemutatnak.

 

Önarckép - vázlat, 1912

Önarckép vázlat 1912
Megnyitójában L. Simon László a Miniszterelnökség örökségvédelemért és kulturális beruházásokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az igazán nagy festők a fény természetét és működését értik.  Az államtitkár magas színvonalúnak nevezte a tárlatot és jelezte, hogy kiváló alkotásokon keresztül mutatja be Csók hatalmas életművét. Úgy vélte, a kiállítás alkalmas arra, hogy turistacsalogató látványossága legyen a térségnek. L. Simon László szerint a cecei tárlat mindenki számára egyértelművé teszi, hogy Csók hagyatéka fontos a magyarság számára és rámutat arra, nem csak Budapestre és az ottani nagy beruházásokra figyelnek, hanem minden egyes vidéki kulturális helyszínt megpróbálnak segíteni.
Vénusz, 1898
Vénusz 1898
Varga Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az épület rossz állapota miatt 2007-ben a kiállítást el kellett vinni Cecéről. Az elmúlt években sikerült előbb az épületet felújítani, majd most a tárlatot a korábbinál gazdagabban berendezve átadni az érdeklődőknek. A képviselő a tervek között említette, hogy szeretnék a festő szülőházát, a Sáregresen lévő vízimalmot megvásárolni és alkotóházzá alakítani. A céljuk az, hogy a jövő festőgenerációi is lehetőséget kapjanak a Csók István képi világát alapvetően meghatározó környezetben tanulni, alkotni.
A kiállítás megnyitón jelen volt Csók Sándor, a festő unokaöccse és Palotainé Kali Gabriella, Csók István jogutódja, a művész lányának egykori ápolója, akik nagy harc eredményének és sikernek nevezték a múzeum újranyitását. Reményüket fejezték ki, hogy a kiállítás révén valóban minden környékbeli megismerheti a festő munkásságát és gazdag hagyatékát.
Felesége kék ruhában
Felesége kék ruhában
Csók Istvánt élete végéig büszkeséggel töltötte el, hogy a firenzei Uffizi Képtár felkérte: fesse meg híres gyűjteménye számára az önarcképét. Munkáival rendszeresen szerepelt hazai és külföldi tárlatokon, és többször is eredményesen mutatkozott be a Velencei Biennálékon, valamint a világkiállításokon. Elnökévé választotta a hazai művészeti élet kiválóságait tömörítő Szinyei Merse Pál Társaság. Tanára, majd rövid ideig rektora volt a Képzőművészeti Főiskolának. A Fejér megyei születésű művészről még életében utcát és képtárat neveztek el Székesfehérváron.
Az újra rendezett állandó kiállítása 2016. január 30-tól látogatható. A tárlat megtekinthető: szerdától  szombatig, 10–18 óráig.
A kiállítás megvalósítását támogatták: Nemzeti Kulturális Alap, Szent István Király Múzeum, Cece Nagyközség Önkormányzata.

Leave a comment