Időszaki régészeti kiállítás Bodajkon

2016. január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából a Szent István Király Múzeum  időszaki régészeti kiállítása nyílott Bodajk Város Polgármesteri Hivatalában. A tárlókban és a tablókon az újkőkortól a középkorig mutatják be Bodajk múltját. A kiállítást február elsejéig lehet megtekinteni.

 

Bodajk évezredei, régészeti leletek Bodajkról címmel látható a helyi Polgármesteri Hivatalban a kiállítás, mely a bodajki önkormányzat támogatásával jött létre, míg a régészeti leleteket a Szent István Király Múzeum biztosította.  Történt, hogy 2015. októberében Szücsi Frigyes  kabinet vezető régész Bodajk évezredei, régészeti leletek Bodajkról címmel tartott előadást a településen, s ez oly  annyira elnyerte Wurczinger Lóránt polgármester tetszését, hogy kezdeményezte a jelenlegi kiállítás létrejöttét.  Akkor, 2015. októberében Bodajkról 23 régészeti lelőhely szerepelt a nyilvántartásban.

“Nagy örömmel tapasztaltam, hogy az októberi előadásomat követően a helyi lakosok számos olyan vélt lelőhelyről számoltak be, amit az előadásomban nem említettem. Az év végéig kiszálltunk ezekre a helyszínekre terepbejárás céljából és több valóban új, a nyilvántartásban eddig nem szereplő lelőhelynek bizonyult. Hála a helyi lakosoknak már 26 nyilvántartott régészeti lelőhelyet ismerünk Bodajk város közigazgatási területéről.” – mondta Szücsi Frigyes.

A kiállítás szakmai összeállításában,  Savanyú Bálint (őskor, római kor), Szücsi Frigyes (őskor, római kor, avar kor),  Pozsgai Helga (avar kor), Reich Szabina (középkor) vettek részt, a kiállítás rendezője Moór Péter volt.

kep16kep17

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s