Ebben a mai lecsótlan világban, míg az idősebbek a munkával, a jóízű beszélgetésekkel és a jövő tervezgetésével voltak elfoglalva, titokban egy teljes nemzedék nőtt fel gyroson. Számukra a lecsó olyan, mint az iWiW, vagy a csatos bambi: valami, amiről az öregek szoktak beszélni. De a hagyományok fontosak, tudjuk, ezért most bemutatjuk, hogyan is készül a jóféle lecsó, annak is a legkomolyabb változata: az ásatási lecsó.
Az ásatási lecsó elkészítése az alábbiak szerint történik:
1. Először is válasszuk ki a megfelelő helyszínt, Csókakő várát.
2. Fontos, hogy szélvédett, árnyékos helyen főzzünk.
3. Kezdjük az alapoknál: hagyma és szalonna.
4. Készítsük elő a paprikát.
5. Koncentráljunk.
6. Képzeljük el a lecsót.
7. Tervezzük meg az ízét.
8. Vágjunk össze még több paprikát.
9. Mehet a lábosba.
10. Most nézzünk kicsit föl.
11. Nézzünk kicsit le.
12. Keverjük össze.
13. Vágjuk össze a lecsó szívét.
14. Eresszük össze a szívet és a lelket.
15. Még egy kis paprika, még egy kis paradicsom.
16. Ha sűrű lecsót képzeltünk el, akkor keveréskor feltétlenül tartsunk ellen.
17. A virsli jó lesz köretnek.
18. Az eredmény magáért beszél.
19. Jó étvágyat!
Lejegyezte, kóstolta és fényképezte:
Pallag Zoltán
Szent István Király Múzeum