Barlog Károly – Csutak Magda // Új magyarhangok 3.

ÚJ MAGYARHANGOK: A 2012. augusztusában indult eseménysorozatot azért kezdtük el szervezni, hogy a figyelmet újra Székesfehérvár gazdag kortárs képzőművészeti gyűjteményére irányítsuk. Az évad során vendégeink voltak: Krusovszky Dénes, Babiczky Tibor, Áfra János, Nemes Z. Márió, Csobánka Zsuzsa, Tinkó Máté, Gellén-Miklós Gábor, Nagy Koppány Zsolt, Magyari Andrea, Tóth Kinga, kabai lóránt, Barlog Károly, Sirokai Mátyás, Dunajcsik Mátyás.  A Képtár egyes képeihez íródott szövegekből készült limitált példányszámú művészkönyv (tervező: Varga Gábor Farkas) a 2013-as könyvhétre jelent meg. Blogunkon most újra hozzáférhetővé válnak az eredeti szövegek, valamint a könyvben megjelent rövidített, szerkesztett írások teljes változatát is közöljük, hetente egyszer. Harmadik szerzőnk Barlog Károly, aki Csutak Magda munkájára írt egy szöveget.

Csutak Magda: Cím nélkül, 1995

Csutak Magda: Cím nélkül, 1995

Barlog Károly: Keretek

Csutak Magda képéhez

Túlzsúfolt szobabelső. Élettérnek mára már aligha nevezhető, de látszik, hogy az volt valamikor. Erről árulkodik az ágyban hagyott hiány, az a kiflit formáló mélyedés, melynek hatására azt gondolnánk, pár perce feküdt még valaki ott. Aztán a tárgyak átvették az uralmat az ember fölött. Szép lassan, szisztematikusan szorították őt ki onnan.

A hófehér falakra képek kerültek – vakablakok, így nevezte őket, s mondta még azt is, hogy a szépséget nem lehet keretek közé kényszeríteni. Lehet-e akkor egy szobabelső szép? Lehet-e szép egy szöveg, amely erről a szobabelsőről szól?

És jött azután más: nehéz szagú bútorok, elnyűtt hintaszék, halott virágokat magába záró herbárium. Avítt kacattá vált ő – a lomok között áldott.

A dohányzóasztalon tévé sistereg mindig, ha olvas. Egy rádióinterjúban hallotta valamikor régen, hogy az agy csak megfelelő terhelés alatt képes a koncentrált működésre. A tévé most is zúg valami furcsa, túlvilági hangon – olyan, akár a csönd, ha néha hangja van, vagy mint a Jugo a márciusi Adrián. A tárgyak kéken vibrálnak ebben a sistergésben, és már-már kilépnek önnön keretükből.

_ _ _

Barlog Károly (1986, Zenta) író, kritikus, műfordító. Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén szerzett oklevelet. Első kötete 2012 decemberében jelent meg Maxim címmel, az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában, a budapesti József Attila Kör és a prae.hu támogatásával. Prózáit, kritikáit és műfordításait a következő folyóiratok közölték: Híd, Tiszatáj, Hévíz, EX Symposion, Symposion, Irodalmi Szemle, Vár Ucca Műhely, Forrás, Tempevölgy, prae.hu, kulter.hu, Sikoly. A Híd Kör, a József Attila Kör (JAK) és a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) tagja.

Jelenleg Balatonendréden és Budapesten él.

http://barlogk.wordpress.com/

Barlog Károly

Barlog Károly

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s