A csatkai „szentvizes” korsók

Néprajzi kincsestárunkból

A búcsújárás egyik szép szokása volt, hogy a zarándoklatok résztvevői a kegyhelyen lévő, csodás gyógyító erejű kutak, források szent vizéből vittek haza az otthon maradt hozzátartozóik, betegeik számára. Kisméretű, 20-25 cm magas korsókba töltötték a szentkút vizét. A csatkai kút csorgójának fotóján három, a Szent István Király Múzeum néprajzi gyűjteményébe tartozó vizeskorsót mutatunk be.

1.

A csatkai szentvizű forrás  néprajzi gyűjteményünk korsóival. A korsókról a felvételeket Gelencsér Ferenc és Varró Ágnes készítették. A kép forrása: http://fotoport.hu/hng/kom-eszt/csatka-kapolna-keresztut.htm

 

Ezek a korsócskák igazi alkalmi és egyedi fazekastermékek, mindegyiken Csatka, Csatkai emlék, a jobb szélső példányon a befejezetlen „Csatkai…” felirat, és 1904-es évszám is olvasható. Fülén kereszt alakú díszítést is láthatunk. Mindhárom korsó Csákváron készült, zöld és fehér mázas, hogy a beletöltött víz ne párologjon el olyan könnyen mint a máz nélküli vizeskorsókból. A kerekszájú korsócskák fülén a nagyméretű vizeskorsók mintájára ivónyílás, csecs látható.

A Komárom-Esztergom megyei Csatka az Észak-Dunántúl közkedvelt búcsújáróhelye napjainkban is. Az Irgalmasság Anyjáról elnevezett kápolna 1862-ben épült.

 

2.

A csatkai kegykápolna. A kép forrása: http://fotoport.hu/hng/kom-eszt/csatka-kapolna-keresztut.htm

A kegyhely főbúcsúját szeptember 8-án, Kisasszony napján tartják. Napjainkra Csatka a hazai és a dél-szlovákiai cigányság által látogatott legismertebb búcsújáróhely, cigány nyelvű prédikációt is hallgathatnak a kegyhelyet ilyenkor felkeresők. A csatkai búcsújáróhely csodás erejű vizét különösen végtagfájdalom, lábfájás esetén tartják hasznosnak. A zarándokok régen és ma is korsókban, üvegekben visznek haza a forrás vizéből.

 

Felhasznált irodalom:
Barna Gábor: Búcsújáró és kegyhelyek Magyarországon. Budapest, 1990. 47. p.

 

dr. Varró Ágnes néprajzkutató

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s