KEDVCSINÁLÓ AZ ÜNNEPI MENÜSORHOZ – RÉBER RAJZAIVAL

Szakácskönyveket is illusztrált a neves grafikus

 

Ilyenkor, advent idején a háziasszonyok már az ünnepi menüsort tervezgetik, és fellapozzák a szakácskönyveket. Azt talán kevesen tudják, hogy Réber László grafikusművész szakácskönyveket is illusztrált. A Réber munkásságát bemutató, Vonalba zárt történetek című kiállításon – akárhányszor nézzük meg a tárlatot – mindig felfedezhetünk újabb és újabb érdekességeket. Ez is volt a rendezők célja: ezért érdemes visszatérni. Hiszen sziporkázóan szellemes rajzokat, filozofikus, gondolatébresztő, de humort sem nélkülöző egyedi grafikákat nem csak a falakon láthatunk – a kiállítótérben lévő érintőképernyőn lapozgatva is elérhető egy sereg Réber-rajz és vázlat. A tárlaton elhelyezett könyvespolcon is bőséggel találunk olyan köteteket, amelyeket a neves grafikusművész illusztrált.
Az ott sorakozó kiadványok között bukkanhatunk rá F. Nagy Angéla A család szakácskönyve című munkájára, amely a Nők Lapjában megjelent receptek gyűjteményét tartalmazza. Az 1986-ban kiadott kötetben minden egyes fejezetet Réber szellemes, ötletes rajzai ütnek fel. A baromfi-receptekről szóló résznél a konyhában egy gáláns férfiú a háziasszony hatalmas, edényfogó kesztyűbe bújtatott kacsójára leheli a csókot – feltehetően köszönetként, a finom ebédért. A pecsenyéket felvonultató fejezetben a késeket élező úr bajsza is a fenőkést idézi. A levesek tárgyalásánál pedig az élet mintha ismételné a falvédőn látható jelenetet. De csak „mintha”! A Réber-rajzon az asszony levesestállal érkezik, hogy az urának enni adjon, éppen úgy, akár a konyhát díszítő falvédőn. Az idealizált falvédőjeleneten mindkét szereplő mosolyog – miközben a valóság más, sugallja a rajz, hiszen ott mindkét szereplőnek legörbül a szája. Hát igen, a konyhai „robot” fárasztó, a háziasszonynak sincs mindig kedve főzni és nyájasan mosolyogni…
Nem tudjuk, miként merült fel, hogy Réber László rajzaival jelentessék meg F. Nagy Angéla szakácskönyvét. Talán úgy, hogy Örkény István legendás, műfajteremtő Egyperces novelláit hajdanán Réber László illusztrálta. Rajzai teljesen ráfelelnek az örkényi világra, annak szuverén képi variánsai. Örkény szövegei és Réber rajzai egyaránt sallangmentesek, csak a lényegre koncentrálnak – együtt hatnak igazán.
Nos, F. Nagy Angéla volt Örkény István második felesége. Visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy Örkény nagy ínyenc volt, az ő inspirálására kezdett el főzni fiatalasszonyként. Nem lehetett ez könnyű, hiszen a nagypolgári családból származó Angéla lánykorában nem volt erre rákényszerítve – náluk otthon szakácsnő főzött. Örkény azonban nemcsak főzésre inspirálta, nemcsak megismertette vele a kifinomult francia konyhát, hanem írni is tanította – ő javította ugyanis szakácskönyvírói pályafutása kezdetén F. Nagy Angéla kéziratait. Így aztán nem csodálkoznánk azon sem, ha Réber Lászlóval is Örkény révén került volna munkakapcsolatba: biztosat nem tudunk, de a jelek szerint Rébernek volt mondanivalója a gasztronómia kapcsán is.

BLOG-kép_szakácskönyv-2-jav

Ezt azért is magabiztosan állíthatjuk, mert a Lénárt Vera és Pákozdi Judit szerkesztésében megjelent Főzőkanállal hazán kívül című receptgyűjteményhez szintén Réber László készített illusztrációkat. Pályázat útján kerültek be a kötetbe a receptek, amelyeket olyan magyarok gyűjtöttek, akik hosszabb ideig éltek külföldön, és ott tettek szert helyi receptekre, amiket ők is szívesen és gyakran készítettek el. Réber rajzolói fantáziáját is megmozgatták ezek az ételek: a rajzok a kötetben a lapszélen szerepelnek, az adott recept szellemes kiegészítőjeként. Az ananászos csirke például az ő rajzán ananász-testű madárként szalad, egy csehországi étel, a füstölt oldalas mártással és gombóccal Réber-féle „receptjén” természetesen maga Svejk is megjelenik, az algériai báránykaraj készítőjének pedig csak a szeme villan ki a fátyol alól.
Manapság, amikor annyi szakácskönyv lát napvilágot színes fotókkal, különlegességnek számítanak a néhány vonallal megrajzolt, kifejező és ötletes Réber-rajzok. Kedves humorukkal talán még nagyobb kedvet is csinálnak a főzéshez, mint a „színes-szagos” kiadványok.

Gábor Gina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s