A Szent István Király Múzeum Kulturális Örökség Napi rendezvényei

A Mátyás-emlékév alkalmából múzeumunk dr. Apai Gabriella műemlékvédelmi szakmérnököt, a város egykori főépítészét kérte fel „Középkori örökség a Mátyás-kori Fehérváron” című előadásának megtartására. A hallgatóság a humanista művészek foglalkoztatásával a reneszánsz művészetet Itálián kívül először hazánkban meghonosító uralkodó bemutatása helyett a királyi városban az elődei örökségét tiszteletben tartó építtető tevékenységéről kaphatott vetített képekkel gazdagon illusztrált áttekintést.

DSC_1602-p

Fehérvár (Alba Civitas) Géza fejedelemhez kapcsolható alapítását követően a szentistváni örökségnek köszönhetően épült fel az egyházi és államjogi funkciókat ellátó, királyi esküvőknek, temetéseknek is helyt adó koronázótemplom. Mátyás király nagyszabású mecénási tevékenységének köszönhetően a Szűz Mária bazilika támpillérekkel erősített késő-gótikus hálóboltozattal került befedésre, a fennmaradt alapfalak és Bonfini leírása szerint pedig sírkápolnával tervezett – de a király haláláig befejezetlen – reprezentatív szentélybővítésre is sor került.
Egykorú, máig fennmaradt Mátyás-kori épülete városunknak a hálóboltozatos, pálcatagozatos kapuval készült Szent Anna kápolna, melyet a városnéző séta alkalmával meg is tekinthetett a hallgatóság.

DSC_1616-p

Magony Imre kalauzolásával Melocco Miklós Mátyás-emlékműve éppúgy bemutatást nyert, mint Kocsis Balázs Mujkó-szobra. A séta a középkori romkertnél való emlékezéssel zárult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s