A Puskás-kiállítás margójára

Na, megismer?” állította meg a teremőrt egy látogató a Puskás-kiállításon, és az esküvői fotóra mutatott. A képen az ifjú pár mellett egy kisfiú látható, a kezében szorongat valamit.  Ő Kiss Gábor, a futball világklasszis keresztfia. Idén 71 éves.  Neki nehéz lett volna újat mutatni, inkább azért jött, hogy felelevenítse emlékeit keresztapjáról, aki azóta is egyik legnagyobb példaképe – édesapja mellett.

puskas-eskuvo003

Az esküvői kép. Az ifjú pár mellett balra Kiss Gábor, a koszorús fiú.

A vendégkönyvbe írt néhány sort, s nem bírtam megállni, hogy ne faggassam ki emlékeiről. Az esküvői kép kapcsán elárulta, mit szorongat a kezében:  „Mivel egy szem gyerek voltam, és az Öcsi szeme előtt nőttem fel, 1950 áprilisában ő és leendő felesége (Hunyadvári Erzsébet) ragaszkodtak hozzá, hogy, mint koszorúsfiú, vegyek részt az esküvőn. Úgyhogy a Csöre esküvői ruháját a kispesti katolikus templomban én fogtam az oltárig. Miután nagyon nem szerettem fényképezkedni, az Öcsi káromkodások közepette egy forintot adott a kesztyűs kezembe, hogy odaálljak a fotóra” – meséli.

Kérdésemre elmondta, hogy Puskás mindig ilyen szabadszájú volt, „de ő azok közé tartozott, akiknek ez jól állt. Az ő kispesti vagányságának ez szinte elengedhetetlen tartozéka volt. Ez neki olyan természetesen és spontán jött, mint amikor jó reggelt köszönünk egymásnak. Amikor kiment külföldre, előbb tanult meg idegen nyelven káromkodni, mint írni-olvasni.”

kispest

Kispesti kölyökcsapat alul középen a kis Öcsi, hátul jobb szélen az edző, egyben a papa idősb Puskás Ferenc, tőle hárommal balra Bozsik Cucu. Forrás: puskas.com

Beszélgetésünkből kiderült, ezt a szokását külföldön sem vették rossz néven: őt így fogadta el a világ. Ez mutatta azt, hogy a Puskásnak nem volt Janus arca. Ő soha nem tett fel álarcot sem Görögországban, sem Ausztráliában, sem Dél-Amerikában.”

Ferenc Puskas

Puskás 1961-ben madridi gyerekeknek mutatja hogyan kell ballal dekázni. Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Puskás sokat emlegetett emberi viselkedése és magyarokkal való rokonszenve külföldön is megnyilvánult. „Amikor a húsüzemet megnyitotta Spanyolországban, tönkre is ment egy év alatt, mert elosztogatta a kolbászokat. Ha egy magyar jött, nem volt olyan, hogy ne csomagolt volna kolbászt, meg hurkát és más húsipari termékeket. Madridban volt egy taxivállalata is, hét autóval, és ha valaki egy magyar igazolványt felmutatott, ingyen elvitték a városon belül.”

002

Öcsi már a vágóhídon dolgozó édesapja mellett is megtanulta értékelni a szép és finom húsokat. Forrás: Szöllősi György Puskás c. könyve

Mint mondta, a futballvilágklasszis nem felejtette el, honnan jött, Spanyolországban is magyar cipőkben focizott: „a Kispestnek és a Honvédnak volt egy szertárosa, Nikola János, aki cipészmester volt. A Puskás már a Real Madrid játékosa volt, és még mindig azokat a cipőket használta, amiket Jani bácsi fekete borjúboxból készített. A kezemben volt a kaptafája. Őt nem érdekelte sem az Adidas, sem a Nike.”

puskas_pele001_pilv

Puskás Pelével, a későbbi háromszoros világbajnok brazil labdarúgóval. Forrás: puskas.com

A rokoni szálaknak és édesapjával való szoros barátságnak köszönhetően „Öcsi” gyakran megfordult Kisséknél (Kiss Gábor édesanyja és Puskás Ferenc unokatestvérek. Édesapjával Kiss Mihállyal pedig együtt rúgták a bőrt a Kispestben. a szerk.):  „a Puskásnak volt egy szokása: amikor a futball mérkőzésnek vége volt, akkor nem a bíró vitte el a labdát, hanem ő, és mindig hazahozta. Így az 1950-es évek elején volt, hogy 33 olyan futball labdám volt, amivel csak egyszer játszottak. „Volt olyan futball labdám, amit aláíratott az egész osztrák válogatottal. Képzelje el, ha ez a labda meglenne, ma mit érne!

Puskás Ferenc

Puskás idehaza a Honvéd, külföldön a Real Madrid kiváló csatára volt. Fotó: MTI

S hogy mihez kezdett a kis keresztfiú annyi labdával?

Amikor Puskás hazahozott egy újabb labdát, engem már többen vártak vele. A gumilabda akkor kuriózumnak számított. Elhasználtuk a grundon.”

Kiss Gábor büszkén mesélte, volt olyan, hogy Puskás edzés után nem hazament, hanem először hozzájuk. „Imádta a diót. Volt egy rekamiénk, aminek fakarfája volt, azon törte ököllel. Képes volt fél kiló diót egy ültében megtörni edzés után. Meg hát olyan szilvásgombócot senki nem csinált, mint az én nagymamám. Az Öcsi ezért is jött, mert ő meg beles volt.”

004

Mindig rágcsált valamit. Ezen a görög meccsen például szotyolát. Forrás: Szöllősi György: Puskás c. könyve.

S hogy milyen hatással van az emberre, ha Puskás Ferenc a keresztapja?

Noha a Puskás által elért eredmények 10 embernek is elegendőek lennének, emberi oldala sokkalta felülmúlta sportteljesítményét, hangsúlyozta Kiss Gábor. De a villámlábú és eszű csatárzseni által elért sporteredmények mégiscsak hatottak rá:. „Én nem tudtam veszteni. Nekem egy második hely vagy az iskolában egy négyes osztályzat tragédia volt”, emlékszik vissza.

Nos, ha ez a legrosszabb, ami történhet velünk, ilyen keresztapát mi is szeretnénk magunknak 😉

puskaskeresztfia-tel

Kiss Gábor írása a Puskás Ferenc 10 c. kiállításunk vendégkönyvébe.

 

Írta: Unger Ágnes

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s