Hóbaba – egy északi-sarki expedíció utóhatásai

Robert Peary admirális 1983-ban északi-sarki expedícióra indult várandós feleségével. Josephine D. Peary ragaszkodott hozzá, hogy szülése előtt se menjen civilizáltabb helyre. Mondván, ha az eszkimó asszonyok a világra tudják hozni gyermeküket az Északi-sarkhoz közel, akkor neki is menni fog.

pbs-org_robertpearyafterhisnorthpoleexpedition

Robert Peary az Északi-sarki expedíció után. Forrás: pbs.com

Kislánya, Marie születése nagy szenzációt okozott az eszkimók körében: ő volt az első nem őslakos baba, aki a legészakabbra jött világra. Messze földről érkeztek, hogy megnézzék és megtapogassák: csakugyan meleg-e és nem hóból van, – olyan fehér. El is nevezték a kislányt Hóbabának. Josephin asszony könyvet írt a történtekről, mely 1901-ben jelent meg The Snow Baby címmel.

4c2980493a8478a63c8f95e6768c2693

Marie Ahnighito Peary 1893-ban született. Forrás: wikiwand.com

Mindeközben Johann Moll német cukrászmester hóbabákat kezdett formázni a 19.század elején divatos karácsonyi cukorbabák mintájára, melyeket többször használatos tortadíszítő elemként használt. A Hertwig and Company hamarosan továbbvitte az ötletet és megszülettek az első hóbabák biszkvitporcelánból. A figurák általában gyermeket ábrázoltak különböző helyzetben, téli sportok vagy karácsonyi szünidő alkalmával, hóruhában.

bab_6455_117

Hóbabák a Hetedhét Játékmúzeumban

A figurát aztán több porcelángyár is felvette a „palettára”, de a babák népszerűvé válásában Robert Peary északi-sarki expedíciója és a kis Marie története segített.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s