11 dolog, amit nem tudtál Puskásról

 1. Puskás Öcsi születési dátumát első leigazolásánál meghamisította a technikai vezető, 1927 helyett 1925-öt írtak az igazolványára, hogy már 11 évnél fiatalabb korában játszhasson a csapatban.
konyv_bzui

Puskás Ferenc labdarúgó (1927–2006) (Kép forrása: puskas.com)

 

 1. Gyermekkorában orvos szeretett volna lenni. Érdekelte a sebészet és az, hogy segítsen az embereken.
 1. 20 éves korában a Juventustól kapott ajánlatot, de kijelentette, hogy szüleit, barátait és a Kispestet nem hagyná el „semmi pénzért”. (az ’56-os eseményeknek és a hazai sportélet rugalmatlanságának is köszönhetően ez nem így alakult.)
golden_team_1953

Az aranycsapat 1953-ban Első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula Hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László (Forrás: Fortepan — ID 13743)

 

 1. 21 éves korában egy évre eltiltották a válogatottban való szerepléstől, mert egy szófiai mérkőzésen leütött egy bolgár játékost. A nagyszájú futballista bement a Népsport szerkesztőségébe és „önbírálatot” tartott: „Azt hittem, nekem sok mindent szabad, amit egy gyengébb játékosnak nem.(…)Az ítélet kijózanított.” Az eltiltás következtében Puskás megkomolyodott és felelősségteljesebbé vált, írták a lapok.
 1. Mikor Puskás Ferenc az 56-os események miatt Spanyolországba a Real Madridhoz igazolt, az akkori edző, Carniglia, először ki nem állhatta őt, és kifejezetten megnehezítette a helyzetét. Azt is ki akarta harcolni a klub elnökénél, hogy Puskást eladják egy másik csapatnak.
 1. Az 1956-os forradalom idején a nyugati sajtó – téves értesülés következtében – Puskás Ferenc halálhírét keltette. A BBC október 27-én azt az információt küldte a nyugat-európai hírügynökségeknek, hogy: „A híres magyar futballistát, Puskás Ferencet megölték Budapesten”. Október 29-én maga Puskás telefonált be a Népszava szerkesztőségébe: „Halló, itt Puskás Öcsi beszél! Nehogy megírják, hogy meghaltam, mert az egész csak rémhír.”
ferenc_puskas

Puskás Ferenc (labdarúgó) (Kép forrása: http://www.gahetna.nl/)

 

 1. Az egyik edzésen kigurult a labda a pályáról és egy fiatal fiú nem volt hajlandó visszaadni. Játszott vele. Puskás rákiáltott, hogy „dobd már ide, az anyád Istenit!”
  A srác sírva fakadt, s mondta, hogy neki nincs anyukája, a nagymamája neveli. Innentől kezdve Puskás gondoskodott arról, hogy a fiú soha ne legyen éhes, és mindig menjen iskolába. (A futballklasszis egyébként mindenkivel bőkezű volt, aki hozzáfordult.)
 2. decemberében a csapat olimpiai bajnokságának évében Puskás képviselte Magyarországot Bécsben a népek békekongresszusán.
 3. A chilei világbajnokság alatt egy magyar származású fiatalember kereste Puskás Öcsit. Zavartan elmesélte, hogy őt is Puskásnak hívják, és elhitette a barátaival, hogy a híres futballista rokona. Elnézést kért a hazugságért, de valamit el kellett intéznie, és csak így sikerült. Most viszont bajban van, mert hallották, hogy megjött Puskás Öcsi, és bizonyítania kell az állítását. Puskás előkapott egy fényképet és ráírta: „Puskás Pistának rokoni szeretettel, Öcsi”.
  puskas7

  Puskás Ferenc feleségével, Hunyadvári Erzsébettel és lányukkal (Forrás: http://444.hu/)

   

 4. Van egy emlékalbum, melyen Puskás Ferenc kedvenc nótái saját előadásában hallhatóak. Az örökké jókedvű Öcsi bácsi olyan „klasszikusakat” énekel, mint a „Nótáskedvű volt az apám”, vagy az „Édesanyám kössön kendőt”. Az emlékalbumon a nóták mellett exkluzív interjúk is helyet kaptak: olyan legendák nyilatkoznak Puskás Ferencről, mint Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Szepesi György és Puskás Ferencné (Bözsi néni).
 5. A világklasszis futballistának Madridban volt egy kis üzeme, ahol debreceni pároskolbászt gyártottak. A Read Madrid stadionja mellett pedig volt három hónapig egy jól menő étterme, ahol magyar ételeket szolgáltak fel.

 

Ha többet szeretnél megtudni a legendás sportolóról, akkor látogass el “Puskás Ferenc 10” kiállításunkra. (Részletek: http://szikm.hu/exhibition/puskas-ferenc-10/)

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s