Régészet Napja 2015

regnap_OK

Lelőhelyfelderítéstől a rekonstrukcióig

2015. május 29. péntek

MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMOK
8.00 – 15.30 között „Mesterségem címere: R…SZ” – foglalkozás alsó tagozatos gyerekek számára
Lábunk alatt temérdek kincs lapul, melyek csak felfedezésre várnak! E kincseket nem akárki, hanem a régész ássa elő és mutatja be nekünk. A gyerekeket egy mesébe ágyazott foglalkozásra várjuk állandó régészeti kiállításunkba, hogy ők is felfedezhessék ezt az izgalmas tudományt.
Helyszín: Székesfehérvár, Fő u. 6. állandó régészeti kiállítás – a programra való jelentkezés határideje május 25. hétfő. Jelentkezés: Fiedler Zsuzsanna: +3620 966 7903; muzped.szikm@gmail.com
8:30 – 14:00 között „Visszakacsint a múlt. A régészet, a restaurálás és az antropológia titkai” – foglalkozás középiskolai csoportoknak.
Három részből álló interaktív foglalkozáson régész, restaurátor és antropológus szakemberek nyújtanak betekintést szakmájuk rejtelmeibe és érdekességeibe.
Helyszín: Székesfehérvár, Fő u. 6. Díszudvaron és az első emeleti előadóteremben – a programra való jelentkezés határideje május 25. hétfő. Jelentkezés: Fiedler Zsuzsanna +3620 966 7903, muzped.szikm@gmail.com)

ELŐADÁS
16:30 Tóth János Attila: “Alámerülés a múltba.” Víz alatti régészet Magyarországon
A régészet egyik igen különleges műfajáról tart előadást Tóth János Attila, az Argonauta Kutatócsoport vezetője. A búvárkodás, az elsüllyedt hajók, a víz alá került települések utáni kutatás minden ember kíváncsiságát felkelti. De mivel is foglalkoznak a víz alatti régészek valójában? Hogyan és mire használhatóak fel a víz alatti régészeti lelőhelyek feltárása során szerzett információk? Mit rejtenek a hazai vizeink? …
Helyszín: Székesfehérvár, Fő u. 6. első emeleti előadóterem. Az előadás ingyenes.

2015. május 30. szombat
12:15 – 16:00 között: Séta a középkori Székesfehérváron egy régész szemével.
Őseink lábnyomát követve visszarepülünk a középkori Alba Regia vásári forgatagától hangos, monumentális épületekkel tarkított világába. Ehhez az időutazáshoz egy régész lesz a kalauzunk, aki a földben rejlő kincsekről fog mesélni.
Gyülekező a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely bejáratánál. A séták csak megfelelő számú előzetes bejelentkezés esetén indulnak. A programra való jelentkezés határideje május 28. csütörtök! Jelentkezés: Reich Szabina +3670 338 6166, reich.szabina@szikm.hu

ELŐADÁS
16:30 Nádorfi Gabriella: A szabadbattyáni épület és a Seuso-kincs társadalmi háttere
Helyszín: Székesfehérvár, Fő u. 6. első emeleti előadóterem. Az előadás ingyenes.

2015. május 29-30-án 10:00 – 18:00 között a Szent István Király Múzeum állandó régészeti kiállítása (Székesfehérvár, Fő utca 6.) ingyenesen látogatható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s