Új lendületet kaphat a Nemzeti Emlékhely méltó kialakítása

20150312

Forrás: szekesfehervar.hu

Az Árpád-ház program legfontosabb elemeit ismertette előadásában Székesfehérvár polgármestere.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének meghívására Székesfehérvár polgármestere tartott előadást szerdán az Árpád-ház Programról, amelyet Magyarország Kormánya hívott életre Székesfehérvár Önkormányzatának kezdeményezésére. Segítségével az Árpád-ház kulturális örökségével kapcsolatos kutatások és a Nemzeti Emlékhely méltó kialakítása is új lendületet kaphat.

A 2013 augusztusi fehérvári kormányülésen született felvetés alapján fogadta el a kormány az Árpád-ház Programot, amelynek célja, hogy hazánk 2022-ben az Árpád-ház európai rangjához méltó módon ünnepelhesse az Aranybulla kiadásának 800., 2038. augusztus 15-én pedig Szent István halálának 1000. évfordulóját. A projekt elemeit ismertetve Székesfehérvár polgármestere szólt a Látogatóközpontról, a Bazilikatörténeti Múzeum és Kutatóintézetről, a Koronázó Bazilikáról, a Nemzeti Emlékhely Sétaútról és a Látogatóközpont bővítéséről is. A Látogatóközpont, valamint a Bazilikatörténeti Múzeum és Kutatóintézet kiviteli terveivel kapcsolatban lezárult a közbeszerzés. A munkálatok során felújítják majd a Nemzeti Emlékhely mellett, a Koronázó téren található épületet és a Köztársaság Mozi egykori épületét is, ahol a kövek méltó elhelyezését is megvalósítják.

„Olyan típusú Látogatóközpontot kell elképzelni, ami egy-két helyen már működik az országban és a kor technikáját is felhasználva, viszonylag kis helyen mutat meg sok mindent arról, hogy történelmi és tudományos szempontból miért tartjuk fontosnak ezt a helyet” – mondta el dr. Cser-Palkovics András, hozzátéve, hogy a Bazilikatörténeti Múzeum és Kutatóintézetben tekintetében pedig a legfontosabb feladat a kövek méltó elhelyezése, az, hogy a leletanyag kutatható és bemutatható is legyen. Ez részben kiegészíti majd a Látogatóközpontot. „A kövek csodálatosak, aki látta már őket, tudja, önmagukban is olyan értéket képviselnek, hogy érdemes őket megnézni, főleg akkor, ha a kor technikáját is segítségül hívjuk majd a bemutatáshoz.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki szerint a városnak kiemelt feladata van nemcsak a múzeumi megjelenítésben és a Látogatóközpont kialakításában, hanem abban is, hogy az Árpád-ház vonatkozásában tudományos központtá kell válnia.

A tervekről bővebben itt: www.szekesfehervar.hu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s