Kabai Lóránt — Hajas Tibor: Új magyarhangok 7.

ÚJ MAGYARHANGOK: A 2012. augusztusában indult eseménysorozatot azért kezdtük el szervezni, hogy a figyelmet újra Székesfehérvár gazdag kortárs képzőművészeti gyűjteményére irányítsuk. Az évad során vendégeink voltak: Krusovszky Dénes, Babiczky Tibor, Áfra János, Nemes Z. Márió, Csobánka Zsuzsa, Tinkó Máté, Gellén-Miklós Gábor, Nagy Koppány Zsolt, Magyari Andrea, Tóth Kinga, kabai lóránt, Barlog Károly, Sirokai Mátyás, Dunajcsik Mátyás.  A Képtár egyes képeihez íródott szövegekből készült limitált példányszámú művészkönyv (tervező: Varga Gábor Farkas) a 2013-as könyvhétre jelent meg. Blogunkon most újra hozzáférhetővé válnak az eredeti szövegek, valamint a könyvben megjelent rövidített, szerkesztett írások teljes változatát is közöljük, hetente egyszer. Ezúttal Kabai Lóránt kisprózáját olvashatjuk, amelyet Hajas Tibor képe ihletett.

Hajas Tibor: Kényszerleszállás, 1979

Hajas Tibor: Kényszerleszállás, 1979

kabai lóránt 

GRAVITÁCIÓ

Beállok a magasságmérőbe, 181 centimétert mutat; lefekszem, az eredmény 183 centi. Üvölt a sláger: „Annak idején hogy is mondtad, testvér? / »Nem érdemes élni az ilyen pillanatokért, / Minden semmi semennyi — a semmiért«?” — ne is keressük, honnan az ellenfény, mire a zene elül, feltámad a szél, és majdnem ugyanaz a jó öreg, kavargó por, széles közöny, miből kiragadtatom néha. A semmi valóban fura.

Ahol mások továbbmennek, ott állok meg én: egy csomó minden van a fejemben, csak hát ugyan minek, ha nem tudok élni vele. Az ember minden jót káprázatnak vélhet saját magában — de bennem nem mesterségesek a romok. És tegyük össze a kezünket: egy hely leírásában élünk, nem magán a helyen — de azért mégis reménykedem, hogy szól majd valaki, amikor értelmet nyer az „etikus” szó. Lerövidítem, jót vágyó ronda lélek, a teljes arcszőrzetem, mert ezt kérték — szép, mint egy ördögnek eladott lélek (easy come, easy go).

És van csapda: amiket írok, talán csupa gyengeség, de akkor nyilván képtelen vagyok kihozni magamból a lényegit. „Történik valami, megpróbálod leírni, és vagy túldramatizálod, vagy aluljátszod; eltúlzod a rossz részeit, vagy nem veszel tudomást a fontosakról” — szól a replika; de hát nagyra vágyom, és ebben testesül meg ama hűvösségeszményem is.

Beleszédülök a magasságba. Két súlyos bankó. Szégyen.

_ _ _

Kabai Lóránt (Fotó: Bach Máté)

Kabai Lóránt (Fotó: Bach Máté)

Kabai Lóránt (Miskolc, 1977): Író, költő, szerkesztő. Ongán nőtt fel, Budapesten él. Legutóbbi kötete: avasi keserű (versek), 2013. Ő írta (Spiegelmann Laura álnéven) az Édeskevés c. regényt.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s