Tóth Kinga – Deim Pál // Új magyarhangok 2.

ÚJ MAGYARHANGOK: A 2012. augusztusában indult eseménysorozatot azért kezdtük el szervezni, hogy a figyelmet újra Székesfehérvár gazdag kortárs képzőművészeti gyűjteményére irányítsuk. Az évad során vendégeink voltak: Krusovszky Dénes, Babiczky Tibor, Áfra János, Nemes Z. Márió, Csobánka Zsuzsa, Tinkó Máté, Gellén-Miklós Gábor, Nagy Koppány Zsolt, Magyari Andrea, Tóth Kinga, kabai lóránt, Barlog Károly, Sirokai Mátyás, Dunajcsik Mátyás.  A Képtár egyes képeihez íródott szövegekből készült limitált példányszámú művészkönyv (tervező: Varga Gábor Farkas) a 2013-as könyvhétre jelent meg. Blogunkon most újra hozzáférhetővé válnak az eredeti szövegek, valamint a könyvben megjelent rövidített, szerkesztett írások teljes változatát is közöljük, hetente egyszer. Második szerzőnk Tóth Kinga, aki Deim Pál Kompozíció című alkotásához írt verset.

Deim Pál: Kompozíció, 1973-74.

Deim Pál: Kompozíció, 1973-74.

ALL MACHINE

ŐR

az őr pozíciójába mélyed

felülete beleolvad a tartóállványba

bőrén foltokat és elváltozásokat

okoznak a fa mélyedései a forgás

mentén engedik magukba

az őrt árnyéka nyomja rájuk

kapujában hiányt alakít ki

a látogatók átlátnak az

intézménybe az álkerítés

hullámos lombokra emlékeztető

kialakítása nem téveszti őket

hajlatai alatt fúrófejek és vésők

ágai akadnak a határsértőkbe

a kampók a szövetekbe

kocka alakú húsdarabokat

szakítanak az azonosításhoz

a bokorkerítés túloldalán

csiszolt fapadló szivacsos

felső rétegén alig tapintható

lyukak alsó irányításra csigái

billentik a kerítést csíkokat

húz a menekülők bordáira

vegyszerei egyszerre festik

teszik láthatóvá és azonosítják

az átkelőket a túloldalra fektetik

az őrt kifordítja a bokor testével

a menekülőkkel szembe helyezkedik

a tartólappal és a kerítéssel

háromszögben összezárják

az átkelőt és egymásra esnek

(Deim Pál Kompozíció c. munkájához)

_ _ _

Tóth Kinga (1983, Sárvár) költő-illusztrátor, zenész, tanár, a Tóth Kína Hegyfalu formáció frontembere. Kísérleti zenével és hangköltészettel foglalkozik. A Pannon Egyetem bölcsészkarán német bölcsész, nyelv- és irodalomtanár, a Budapesti Kommunikációs Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán mesterdiplomát szerzett, a Kodolányi János Főiskolán újságíró-lapszerkesztő és német nyelvtanár alapképzést végzett. Kutatási területei: Agresszió Ödön von Horváth drámáiban, agresszió és nyelv, művészeti kommunikáció.

Verseit, vizuális költeményeit, hangköltészeti zene- és videómunkáit többek között az Élet és Irodalom, a Kalligram, a Műút, a Tiszatáj, a Látó, a Mozgó Világ, a Palóc­föld, külföldön a Huellkurven, a tapin és a Colony magazin közölte. A József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetségének tagja. Solitude- és Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjas. Főbb kiállításai Budapesten a Bejárat, Tat, Boulevard és Brezsnyev Galériákban, a Kegyeleti Múzeumban a Múzeumok Őszi Fesztiválján, Stuttgartban a Solitude Akadémián, a Művészetek völgyében, az Artplaccon; albumai a francia Sirano Recordsnál, a német Attentional Circuits Labelnél, az amerikai No Future kiadónál jelentek meg. Első kötete Zsúr címmel 2013-ban a Prae gondozásában, második kötete, az All Machine idén jelent meg a Magvető kiadónál, német nyelven pedig 2014-ben Stuttgartban, a Solitude Akademie kiadásában jelenik meg.

http://www.tothkinga.blogspot.de/

Tóth Kinga

Tóth Kinga

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s