Kínai váza madár-virág díszítéssel

Többek között ez a váza is látható a Szent István Király Múzeum "A teázás szokásától a félelmetes sárkányokig. Amit tudni illik a keleti porcelánokról" című kiállításán

Többek között ez a váza is látható a Szent István Király Múzeum “A teázás szokásától a félelmetes sárkányokig. Amit tudni illik a keleti porcelánokról” című kiállításán (Fotó: Kiss László)

Ltsz. 283/1949.

Porcelán, fehér repesztett mázzal, máz feletti festéssel

Kína, Jiangxi tartomány, Jingdezhen, 19. század utolsó harmada

Jelzett: Chenghua-jelzet, 1465-1487

Mag.: 37 cm; sz.: 28 cm

Kerek talapzaton álló, széles, gömbölyded vállú váza. Az edénytest a talp fölött elkeskenyedik, majd vállban erősen kiszélesedik. Rövid, egyenes nyakban végződik. (Egykor fedele is lehetett.)

A vázatalp fölött és a nyak alatt egy-egy keskeny díszítősávban fémimitációs, barna mázas, geometrikus díszítés fut körbe. A talp jelzete is ugyanilyen barna mázzal borított. A vésett jelzet négy írásjegyes Chenghua nian zhi feliratú, de a tárgy a 19. század utolsó harmadának jellegzetes darabja. Kaspók, vázák készültek hasonló díszítéssel, amelyek népszerű export kerámiák voltak a 19-20. század fordulóján.

A teljes felületet a kínai festészet kedvelt témája, egy madár-virág kompozíció borítja. Mésztufa szirten álló hosszú faroktollú madár látható, amint felfelé, társára tekint. A szikla körül peóniák, krizanténumok és virágzó cseresznyevirágok láthatók. A törtfehér, repesztett mázzal bevont porcelántestet máz feletti színes festéssel díszítették. A festés igényes, részletgazdag kidolgozású. A színeket és az árnyalatokat érzékenyen alkalmazta készítője.

 

Fajcsák Györgyi

igazgató

Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s